3 min read

Zwembad aanleggen? Een complete gids met handige tips

Published on
11/4/2024

Een zwembad in de tuin is de droom van velen. En dat is niet zonder reden want het biedt een geweldige manier om te ontspannen en af te koelen op warme zomerdagen. Het kan ook een prachtig kenmerk zijn in uw tuin. Voordat u echter begint met de aanleg van een zwembad, zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden. In deze gids zullen we bespreken wat u moet weten bij het aanleggen van een zwembad, van het kiezen van het type zwembad dat het beste bij uw behoeften past, tot het vinden van de juiste bouwer en het verkrijgen van de nodige vergunningen.

Het kiezen van het juiste type zwembad

Voordat u begint met de aanleg van een zwembad, zal u moeten bepalen welk type zwembad het beste bij uw behoeften past. Er zijn verschillende soorten zwembaden waaruit u kunt kiezen, elk met zijn eigen voor- en nadelen.

Buitenzwembaden

Een buitenzwembad is populair. Het biedt een geweldige manier om te genieten van de zon en de frisse lucht terwijl u zwemt. Buitenzwembaden zijn er in verschillende maten en vormen, van kleinere, eenvoudige zwembaden tot grote, luxueuze zwembaden met allerlei functies en voorzieningen. De prijzen variëren sterk, afhankelijk van de grootte, de vorm en de accessoires die u kiest.

Folie zwembaden of liner zwembaden

In een foliebad of linerbad, wordt de zwembadkuip binnenin bedekt met een laag vilt en vervolgens waterdicht gemaakt met een gelaste kunststof folie in PVC of een op maat gemaakte waterdichte zak of zwembadliner. De liners en folies zijn verkrijgbaar in verschillende prints en patronen, waardoor er veel keuze is in de afwerking van het zwembad. Folies en liners gaan gemiddeld zo’n 10 à 15 jaar mee.

Kunststof monoblok zwembaden

Kunststof monoblok zwembaden worden gemaakt uit diverse soorten synthetische materialen. Zo worden zwembaden uit één stuk gemaakt met polyester of in elkaar gelast plaatmateriaal uit HDPE (polyetheen) of PP (polypropeen). Deze zwembaden bieden een goede prijs/kwaliteitsverhouding, hebben een lange levensduur en kunnen snel geïnstalleerd worden.

Betonnen zwembaden

Een betonnen zwembad of bouwkundig zwembad is gemaakt van beton. Het is duurzaam, sterk en biedt veel ontwerpmogelijkheden. Betonnen zwembaden zijn over het algemeen duurder dan andere soorten zwembaden en vereisen meestal meer tijd en moeite om te bouwen. Het beton kan op verschillende manieren bekleed worden: transparante epoxy coating, naakte beton (in de massa gekleurd en waterdicht gemaakt), PVC- of linerfolie, mozaïek, tegels, polyester, stuklaag…

Inox zwembaden

Een inox zwembad is gemaakt van roestvrij staal. Het is zeer duurzaam, gemakkelijk te onderhouden en heeft een modern en stijlvol uiterlijk. Het materiaal is makkelijk vormbaar en kan verwerkt worden volgens de wensen van de klant of ontwerper. In tegenstelling met kunststof of cement verbindingen, kan inox zelfs op lange termijn niet aangetast worden door de UV-stralen van het zonlicht, waardoor het nooit zal afbreken of verweren. Dit super hygiënisch materiaal verhindert dat algen of bacteriën zich vasthechten aan de wanden en bodem.

Inox zwembaden zijn initieel duurder dan andere soorten zwembaden en ongeveer gelijk aan het budget van betonnen zwembaden.

Voordat u begint met de aanleg van een zwembad, zal u moeten bepalen welk type zwembad het beste bij uw behoeften past. Er zijn verschillende soorten zwembaden waaruit u kunt kiezen, elk met zijn eigen voor- en nadelen.

Mozaïek zwembaden

Glasmozaïek kan worden gekocht in individuele vellen, elk met meer dan 200 steentjes van 20 x 20 x 3 mm. Er is een breed scala aan kleuren en vormen beschikbaar. Om de mozaïektegels snel en gemakkelijk op de betonnen kuip aan te brengen, kan je kiezen voor een vel met een nylondraad aan de achterzijde of een vel papier dat aan de voorzijde van de tegeltjes is bevestigd, wat het ook mogelijk maakt om ronde vormen te maken.

Mozaïek zwembaden zijn mooi en exclusief maar het kleef- en voegwerk dient met de juiste producten professioneel uitgevoerd te worden om te vermijden dat er lekken optreden en op termijn stukken los komen te zitten.

Tegelzwembaden

Tegels worden op een sterke, waterdichte betonnen ondergrond geplaatst, omdat deze stevig genoeg moet zijn om het gewicht van de tegels en het water te dragen.

Om een goede en waterdichte hechting te verzekeren, wordt de ondergrond meestal voorbereid voordat de tegels worden geplaatst. Hoewel tegels vaak worden gebruikt in binnenzwembaden, zijn ze minder geschikt voor buitenzwembaden, omdat deze gevoeliger zijn voor vorstschade. Vorst kan leiden tot scheurvorming, waardoor de tegels los kunnen komen. Het voorkomen van het loskomen van tegels in een buitenbad kan extra energieverbruik met zich meebrengen door het water tijdens de winter en zomer op een constante temperatuur te moeten houden.

Ook voor de aanleg van een tegelbad, is voor een goed en betrouwbaar resultaat zeker de expertise nodig van een ervaren vakman.

Binnenzwembaden

Voor wie het hele jaar door wil zwemmen in comfortabele omstandigheden, is een binnenzwembad een interessante optie. Alle soorten buitenzwembaden zoals hierboven vermeld, kunnen ook aangewend worden voor het bouwen van een binnenzwembad. De complexiteit ligt wel een stuk hoger, omdat er rekening moet gehouden worden met een perfecte waterdichtheid. Ook het binnenklimaat en de luchtvochtigheid in de ruimte waar het zwembad geplaatst zal worden, moeten met de juiste apparatuur onder controle gehouden worden.

Het inplannen van uw zwembad

Voordat u begint met de aanleg van uw zwembad, moet u een grondig plan maken. Dit omvat het bepalen van de locatie van het zwembad, het kiezen van het juiste type zwembad en het bepalen van de functies en voorzieningen die u wilt opnemen. Hieronder bespreken we enkele belangrijke overwegingen bij het plannen van uw zwembad.

Locatie zwembad in de tuin

De locatie van het zwembad in de tuin is een belangrijke factor bij het aanleggen van een buitenzwembad. Overweeg de zonnestand, de aanwezigheid van bomen en de beschikbare ruimte. Het is ideaal om een locatie te kiezen die de hele dag zon krijgt, zodat het zwembad de hele dag warm blijft. Bovendien is het belangrijk om rekening te houden met de windrichting en de aanwezigheid van bomen, aangezien dit kan leiden tot een toename van bladeren en vuil in het zwembad.

Als de ruimte beperkt is, overweeg dan om een kleiner zwembad aan te leggen. Een klein zwembad kan perfect zijn voor ontspanning, lichaamsbeweging en kan de waarde van uw huis te verhogen. Een inox zwembad is een goede optie voor een kleine tuin omdat het op maat kan worden gemaakt en ontworpen om te passen bij de beschikbare ruimte. Een compact zwembad kan uitgerust worden met een tegenstroom turbine waardoor u, ondanks een kleiner oppervlak, toch sportief kan zwemmen.

Zwembad bouwen: wat te kiezen?

Bij het bouwen van een zwembad is het belangrijk om de juiste materialen te kiezen.

Als u het neusje van de zalm wil, dan zijn er twee populaire opties voor een high-end zwembad: beton of inox. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Betonnen zwembad

Een betonnen zwembad is een duurzame en populaire optie bij het aanleggen van een zwembad. Beton biedt de mogelijkheid om het zwembad aan te passen aan elke gewenste vorm en grootte. Het kan ook worden uitgerust met allerhande accessoires zoals watervallen en fonteinen.

Eén van de nadelen van een betonnen zwembad, is de lange bouwtijd. Het kan verscheidene weken duren om het aan te leggen. Bovendien is het onderhoud ervan duurder dan dat van een inox zwembad, omdat beton poreus is en dus meer chemicaliën nodig heeft om schoon te blijven.

Inox zwembad

Inox, ook bekend als RVS of roestvrij staal, is een andere optie voor het bouwen van een exclusief zwembad. Inox zwembaden zijn uitermate duurzaam en gemakkelijk te onderhouden, omdat ze niet poreus zijn en daarom minder chemicaliën nodig hebben dan betonnen zwembaden. Bovendien zijn ze sneller te bouwen dan betonnen zwembaden. De weerkaatsing van het zonlicht zorgt niet enkel voor een prachtig kleurenspektakel maar ook voor een passieve opwarming van het water.

Een van de nadelen van een inox zwembad is dat de bodem gevoelig kan zijn voor krasjes. Deze kunnen echter makkelijk verwijderd worden met een polijstbeurt waarna het geheel er terug als nieuw uitziet.

De locatie van het zwembad in de tuin is een belangrijke factor bij het aanleggen van een buitenzwembad. Overweeg de zonnestand, de aanwezigheid van bomen en de beschikbare ruimte.

Zwembad installeren

De aanleg van een zwembad kan enkele weken of maanden in beslag nemen. Afhankelijk van de grootte en het type zwembad dat wordt geïnstalleerd, moet het terrein toegankelijk zijn voor graafmachines, bouwmaterialen en apparatuur. Dit betekent dat de plaatsing van een monoblok zwembad in een tuin niet altijd mogelijk is, vooral als er weinig ruimte is of als de toegang beperkt is. Wel kunnen inox en betonnen zwembaden meestal in afzonderlijke delen ter plaatse worden gebracht en daarna worden opgebouwd.

De mogelijke nadelen van een zwembad in een tuin

Hoewel een zwembad in de tuin vele voordelen biedt, zijn er ook enkele belangrijke zaken waar rekening mee moet worden gehouden voordat u besluit om er een aan te leggen. Ten eerste kan het onderhoud van een zwembad in de tuin vrij tijdrovend en kostbaar zijn. U moet het zwembad regelmatig schoonmaken, het water testen en behandelen, en de filters en pompen onderhouden.

Om aangenaam te kunnen zwemmen, zal het water verwarmd moeten worden. Dit gebeurt meestal met een zuinige warmtepomp maar een extra energiekost zal moeten voorzien worden.

Hoewel meestal de waarde van een woning stijgt wanneer een zwembad aanwezig is, kan het ook tot een waardeverlies leiden, vooral als u besluit om het te verwijderen. Dit kan ook een probleem zijn als u ooit besluit om uw huis te verkopen, omdat sommige kopers niet geïnteresseerd zijn in het hebben van een zwembad en het als een last zien in plaats van een voordeel.

Ten slotte kan een zwembad in de tuin gevaarlijk zijn voor kleine kinderen en huisdieren als er geen veiligheidsmaatregelen worden genomen. Het is belangrijk om een veilige afdekking, een hek of andere barrière op of rond het zwembad te plaatsen en ervoor te zorgen dat kinderen en huisdieren niet zonder toezicht in de buurt van het open kunnen zwembad komen.

Inox zwembad

Een inox zwembad, ook wel roestvrijstalen zwembad genoemd, is de ideale optie voor mensen die op zoek zijn naar een duurzaam en onderhoudsarm zwembad. Inox zwembaden zijn gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal en zijn bestand tegen corrosie, chloor en andere chemicaliën die worden gebruikt om zwembaden schoon te houden. Dit super hygiënisch materiaal (cfr. professionele keukens) weerstaat als geen ander de negatieve invloed van UV-stralen. Zelfs na vele jaren worden hierdoor de wanden en bodem niet poreus en kunnen algen en bacteriën zich niet hechten.

Eén van de voordelen van een inox zwembad is dat het zeer duurzaam is en een lange levensduur heeft. Het is bestand tegen deuken en andere beschadigingen, waardoor het ideaal is voor drukke gezinnen, professionele toepassingen en openbare zwembaden.

Inox zwembaden zijn zo goed als onverslijtbaar. Wenst men toch dat de kuip verwijderd wordt, dan is het materiaal 100% recyclebaar en brengt de overname door een schroothandelaar zelfs geld op.

Een ander voordeel van een inox zwembad is dat het zeer onderhoudsarm is. In tegenstelling tot bv. betonnen zwembaden, hoeft een inox zwembad na termijn niet te worden gerenoveerd, en het vereist geen speciale behandelingen om het in goede staat te houden. Dit betekent dat u geld kunt besparen op het onderhoud en dat u meer tijd kunt besteden aan zwemmen en ontspannen in uw zwembad. U hoeft geen renovatiekost te voorzien waardoor u levenslang van hetzelfde zwembad kan blijven genieten.

Ten slotte is een inox zwembad zeer stijlvol en kan het worden aangepast aan uw wensen. Het kan worden geleverd in verschillende vormen en maten en uitgerust met accessoires zoals oa. fonteinen, transparante wanden, tegenstroom turbines, ingebouwde massagejets, tot geïntegreerde jacuzzi’s en beweegbare bodems.

Inox zwembaden Van Eeckhoudt

Als u op zoek bent naar een hoogwaardig inox zwembad, bent u bij Van Eeckhoudt als ervaren en gerenommeerde fabrikant en installateur aan het juiste adres. Hun zwembaden zijn gemaakt van hoogwaardig inox 316L en worden op maat gemaakt om aan de specifieke wensen van de klant te voldoen. Van Eeckhoudt is gevestigd in België en heeft een lange geschiedenis van metaalbewerking, machinebouw en constructie van metalen interieurelementen, tot het leveren van kwalitatief hoogwaardige inox zwembaden en jacuzzi’s aan klanten in heel Europa.

Een inox zwembad biedt tal van voordelen ten opzichte van andere soorten zwembaden, waaronder:

  • Duurzaamheid: inox is een uiterst duurzaam materiaal en zal zelfs bij langdurige blootstelling aan water en chemicaliën niet aan kwaliteit inboeten.
  • Weerstand tegen corrosie: inox is een legering van staal en chroom, waardoor het zeer goed bestand is tegen corrosie en roest.
  • Weerstand tegen UV-stralen: inox is volledig bestand tegen de destructieve impact van zonlicht en zal niet verweren.
  • Onderhoudsvriendelijk: inox zwembaden zijn gemakkelijk schoon te maken en vereisen weinig onderhoud.
  • Gezond zwembadwater: inox zwembaden vereisen lage doseringen van chemicaliën om het water kristalhelder en huidvriendelijk te houden.
  • Esthetisch aantrekkelijk: inox zwembaden hebben een moderne en strakke uitstraling die goed past bij eigentijdse tuinontwerpen.
  • Kleurenpracht: de zon die weerspiegelt op de wanden en bodem zorgt voor een indrukwekkend schouwspel van licht en kleuren.
  • Passieve opwarming: de zonnestralen weerkaatsen op de wanden en bodem en verwarmen gratis het water.
  • Scheurbestendigheid: de metalen constructie is tegelijk stijf en voldoende flexibel om bewegingen van de ondergrond op te vangen.
Inox zwembaden zijn zo goed als onverslijtbaar. Wenst men toch dat de kuip verwijderd wordt, dan is het materiaal 100% recyclebaar en brengt de overname door een schroothandelaar zelfs geld op.

Zwembad bouwen: waar moet u op letten?

Als u van plan bent om een zwembad te plaatsen, zijn er enkele belangrijke overwegingen waar u rekening mee moet houden. Hier zijn enkele van de belangrijkste factoren om te overwegen bij het plaatsen van een zwembad:

Vergunningen en regelgeving

Voordat u begint met de aanleg van een zwembad, is het belangrijk om te controleren of u een vergunning nodig heeft. Meestal is dat niet het geval maar dit kan per gemeente verschillen, dus neem contact op met uw lokale gemeente voor de specifieke regelgeving met betrekking tot zwembaden.

In sommige gevallen kan ook een bouwvergunning vereist zijn. Dit is vooral het geval als u een ingegraven zwembad wilt plaatsen, omdat dit aanzienlijke structurele werkzaamheden kan vereisen.

Type zwembad

Er zijn verschillende soorten zwembaden om uit te kiezen, waaronder betonnen, inox, kunststof, houten en zelfs opblaasbare zwembaden. Het is belangrijk om het type zwembad te kiezen dat het beste past bij uw behoeften en budget.

Betonnen en inox zwembaden zijn over het algemeen duurder dan kunststof zwembaden, maar bieden ook duurzaamheid, zuinigheid en langdurig behoud van de oorspronkelijke eigenschappen.

Locatie

De locatie van uw zwembad is een belangrijke overweging. Kies een vlakke en stabiele ondergrond die voldoende ruimte biedt voor het zwembad en de leidingen eromheen. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende afwatering om de locatie te beschermen tegen overstromingen en aardverschuivingen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de zon en schaduw patronen in uw tuin, zodat u kunt genieten van uw zwembad op de momenten dat u er het meeste wil.

Als u een buitenzwembad aanlegt, moet u ook rekening houden met de omgeving. Houd rekening met de windrichting, bomen en struiken in de buurt en eventuele overlast voor uw buren.

Wanneer u opteert voor een binnenzwembad komen er extra factoren om de hoek kijken. Zo zal de ruimte waar het zwembad zal komen, met een speciale installatie ontvochtigd moeten worden.

Onderhoud

Een zwembad in uw tuin kan veel plezier en ontspanning bieden, maar het vereist ook regelmatig onderhoud om het in goede staat te houden. Voordat u een zwembad aanlegt, is het belangrijk om te bepalen hoeveel tijd en geld u wilt besteden aan het onderhoud ervan.

Een goed onderhouden zwembad heeft de juiste waterchemie, filters en pompen die goed functioneren voor een adequate reiniging. Houd rekening met de kosten voor het aanschaffen van onderhoudsproducten, reparaties en eventuele professionele hulp die nodig is om het zwembad te onderhouden.

Zwembad aanleggen

Nu u de nodige voorbereidingen heeft getroffen, kunt u beginnen met het aanleggen van uw zwembad. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant of de zwembadbouwer te volgen om ervoor te zorgen dat het zwembad correct en veilig wordt geïnstalleerd. Hieronder vindt u een algemene handleiding voor het aanleggen van een zwembad:

Graafwerk

Het eerste dat moet gebeuren is het uitgraven van een kuil voor het zwembad. Het is belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van het zwembad en de ruimte eromheen. Zorg ervoor dat de uitgraving voldoende groot is voor het zwembad en de leidingen eromheen. Alle technieken (pomp, filter, regelapparatuur voor de chemicaliën, enz.) moeten in een ruimte ondergebracht worden waar het droog en vorstvrij is.

Bodem

Nadat de kuil is gegraven, is het belangrijk om de bodem te egaliseren. Dit kan met behulp van zand of beton. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant of de zwembadbouwer te volgen om ervoor te zorgen dat de bodem correct wordt voorbereid en het zwembad veilig kan worden geïnstalleerd. Meestal gaat men een gewapende fundering in beton aanleggen waar het zwembad op geplaatst wordt.

Plaatsing van het zwembad

Als de bodem is voorbereid, kan het zwembad worden geplaatst. Dit kan met behulp van een kraan door het zwembad te tillen en te plaatsen. Zorg ervoor dat het zwembad perfect waterpas staat en dat alle verbindingen en bevestigingen stevig vastzitten.

Elektriciteit en leidingen

Het zwembad moet worden aangesloten op de juiste elektriciteit en aanvoer- en afvoerleidingen om goed te kunnen functioneren. Raadpleeg een professionele elektricien, loodgieter en zwembadinstallateur om ervoor te zorgen dat alles op de juiste manier is aangesloten.

Afwerking

De laatste stap is de afwerking rond het zwembad. Dit kan met terrasstenen, hardhout, beton of door een directe aansluiting met het gazon. Ook de pool cover of afdekking is uiterst belangrijk omdat deze niet alleen het vuil tegenhoudt, maar ook verdamping en warmteverlies tegengaat en zorgt voor extra veiligheid. Het is belangrijk om te kiezen voor materialen en afwerkingen die duurzaam en veilig zijn en geschikt zijn voor het type zwembad dat u zal installeren.

Conclusie

Een zwembad in uw tuin kan een geweldige toevoeging zijn voor ontspanning en vermaak. Er samen van genieten met familie en vrienden zal zorgen voor onvergetelijke momenten en de aanschaf kan een meerwaarde betekenen voor uw woning. Het is echter belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen en de nodige overwegingen te maken voordat u begint met het aanleggen van een zwembad. Kies volgens uw verwachtingen en profiel het type zwembad dat u de meeste voldoening zal schenken. Door correct rekening te houden met de locatie, vergunningen, de juiste installatie, enz., zal u jarenlang kunnen genieten van een veilig, mooi en makkelijk te onderhouden zwembad in uw eigen tuin.

0

0

/ 4

Stel uw droomzwembad of jacuzzi samen

start

Interesse in een zwembad of jacuzzi?

Welke afmetingen had u in gedachten?

Volgende

Hoe wenst u de configuratie van uw jacuzzi?

Volgende

Waar zou het geplaatst worden?

Voor een nauwkeuriger voorstel:
Volgende

Waar kunnen wij de informatie sturen?

Terug

0%

Bedankt voor de informatie! Wij koppelen spoedig terug met een offerte