3 min read

Zwemmen is saai!

Published on
11/4/2024

Straffe uitspraak voor een zwembadbouwer?!  En totaal onjuist natuurlijk want dergelijke negatieve vooroordelen zijn altijd onwaar. OK, we hebben vaak minder goede herinneringen aan de verplichte zwemlessen op school maar éénmaal je het zwemwater opnieuw opzoekt, ontdek je snel de voordelen van deze heilzame vorm van lichaamsbeweging.

Je amuseren, fitter worden, afvallen, een beter humeur krijgen … allemaal zaken die een regelmatige plons kunnen teweegbrengen.  Het is uitermate leuk en gezond om een eigen zwembad te hebben.  Spelen in het water met je kinderen of kleinkinderen, samen genieten met familie en vrienden, een zwembad verhoogt de sociale interacties en maakt instant gelukkig.  Zwemmen verbetert de fysieke conditie en bevordert het mentale welzijn.  Maar wat zegt de wetenschap?

Omdat de zwaartekracht een lagere impact heeft wanneer je omringd bent door water, worden spieren en gewrichten minder belast dan bij lopen of fietsen.  Hierdoor kunnen senioren, mensen met overgewicht, zwangere vrouwen en revaliderende personen op een veilige manier bewegen en sporten in een zwembad. Het water heeft weliswaar een grotere weerstand dan lucht maar, mits de juiste dosering, kan je door regelmatig te zwemmen altijd veilig aan je gezondheid werken.  Studie toont aan dat zwemmen de bloeddruk helpt te verlagen, de werking van je hart en bloedvaten verbetert, ja zelfs het verouderingsproces afremt en de levensverwachting verhoogt. Bij zwemmen zal elke spier van kop tot teen gebruikt worden en vooral je armen, schouders, buik- en bilspieren zullen na een dag achter je bureau weer optimaal geactiveerd worden wanneer je enkele baantjes trekt.

Natuurlijk kan je het ook rustiger aan doen. Omringd door water, ga je bijna letterlijk zweven waardoor alle zintuigen worden gestimuleerd om te ontspannen.  De geborgenheid die we ervaren hebben in de baarmoeder, komt bij het zwemmen voor een stuk terug.  In je zwembad vergeet je de dagelijkse stress, zal je opgewekter en blijer worden en nadien beter kunnen slapen.  Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd die aantonen dat de combinatie van water en zwemmen zowel mentale als fysieke voordelen opleveren.  Net zoals bij andere duursporten, komen bij zwemmen endorfines (de feel-good hormonen) vrij waardoor we ons na elke zwembeurt als een stukje herboren voelen.

Studie toont aan dat zwemmen de bloeddruk helpt te verlagen, de werking van je hart en bloedvaten verbetert, ja zelfs het verouderingsproces afremt en de levensverwachting verhoogt.

Swim England, de Britse tegenhanger van onze Belgische Zwembond, heeft op basis van verschillende onderzoeken alle voordelen van zwemmen op een rijtje gezet en je kan deze bekijken in dit filmpje.  

Je leeft maar één keer, dus je doet het maar beter in de best mogelijke omstandigheden.  Zwemmen heeft verschillende gezondheidsvoordelen en met een persoonlijk zwembad kan je genieten van alle geneugten van water wanneer je dat wenst.  Of het nu is om gezellig samen te zijn met je familie of vrienden, te werken aan een betere gezondheid, die extra kilootjes kwijt te raken of regelmatig te kunnen ontspannen, een zwembad biedt het allemaal.  

Twijfel niet langer, geniet van het leven, hou je gezond, blijf relaxed en ga vandaag nog op zoek naar jouw zalig zwemmersgeluk!

0

0

/ 4

Stel uw droomzwembad of jacuzzi samen

start

Interesse in een zwembad of jacuzzi?

Welke afmetingen had u in gedachten?

Volgende

Hoe wenst u de configuratie van uw jacuzzi?

Volgende

Waar zou het geplaatst worden?

Voor een nauwkeuriger voorstel:
Volgende

Waar kunnen wij de informatie sturen?

Terug

0%

Bedankt voor de informatie! Wij koppelen spoedig terug met een offerte